Geschiedenis

Restaurant Stoom is een hip en trendy a-la-carte restaurant. Een plaats voor iedereen om te tafelen, te werken, te ontmoeten en vooral te genieten in een persoonlijke ambiance.

Restaurant Stoom ligt op een unieke plek in een prachtig monumentaal pand op Willemsoord, dat vroeger dienst deed als scheeps- en onderhoudswerf van de Koninklijke Marine. Het is op loopafstand van het station en heeft ruime eigen parkeergelegenheid. Glas, baksteen, hout en staal zijn de oorspronkelijke elementen die je tegenkomt in Restaurant Stoom. Stoer en robuust, zoals het vroeger op de werf was.

Restaurant Stoom beschikt over 60 zitplaatsen. Naast een groot zonnig terras aan het werfkanaal met 100 zitplaatsen heeft Restaurant Stoom nog een serre met haard, met nog eens 60 zitplaatsen. De Serre is uitermate geschikt voor besloten feesten en/of recepties. Onder leiding van Chef Marcel Boshoven worden hier (h)eerlijke gerechten vol smaak geserveerd. Hij maakt hierbij gebruik van verse en duurzame streekproducten, die met zorg zijn geselecteerd. Naast de reguliere kaart worden er ook theatermenu’s en -arrangementen na afloop van de voorstellingen in Restaurant Stoom geserveerd.

Waar het allemaal begon....
Waar u nu culinair kunt genieten, liepen vroeger werklieden in stofjassen rond. Het gebouw waar restaurant stoom in is gevestigd, is in 1916 gebouwd en diende onder andere als stoomwerkplaats. Na de bouw van het machinaal in de kathedraal, de plaats waar koud ijzer aan de werkbank werd bewerkt en zich heden ten dage de ‘Port of den helder stadshal’ bevindt, is dit gedeelte in gebruik genomen als ijzerwarenmagazijn. Op de wand in onze serre ziet u een originele foto die nog stamt uit die tijd. 

Historie Willemsoord op 8 maart 1812 gaf de Franse keizer Napoleon bonaparte in Parijs zijn goedkeuring aan de plannen om een marinewerf aan te leggen. Het doel was een veilige lig- en herstelplaats voor de oorlogsvloot aan te leggen als onderdeel van de fortificatie stelling Den Helder. Na de val van napoleon gaf de eerste koning van nederland, Willem I, in 1813 opdracht de plannen uit te voeren. Hier komt de naam Willemsoord vandaan. Tussen 1823 en 1939 waren er zes dagen per week honderden handwerklieden en dagloners op de werf aanwezig. De rijkswerf heeft in de Tweede Wereldoorlog veel te lijden gehad. De bezetters maakten dankbaar gebruik van de werf. Dit leidde tot bombardementen die ook op burgerdoelen terechtkwamen. Na de tweede wereldoorlog beleefde Willemsoord een sterke bloeiperiode en werd in 1947 Den Helder aangewezen als de hoofdmarinebasis van Nederland. Het unieke complex Willemsoord is sinds 2002 een prachtig monumentaal deel van Den Helder en sinds oktober 2015 maken theater de Kampanje en restaurant Stoom dankbaar gebruik van deze bijzondere locatie. Architectenbureau Van Dongen-Koschuch Architects and Planners zijn verantwoordelijk voor het ontwerp. Zij hebben inspiratie voor het ontwerp gehaald uit de identiteit en karakter van de gebouwen, het samenspel van structuren, artefacten, openbare ruimte, dokken, water en de situering.

Enkele recensies
"Lekkerste Kabeljauwfilet die ik ooit gegeten heb. Echt een aanrader. Het is denk ik zelfs 1 van de lekkerste restaurants van Den Helder.

"Mijn zoon is nog steeds verrukt over de fish & chips die hij gegeten heeft. Het is de afstand maar anders volgende week weer."

"De viering van mijn moeders 87e verjaardag was top! Ze heeft genoten van oor tot oor. Het was allemaal prima verzorgd, voldoende aandacht en support."

"Lekker eten en erg vriendelijke bediening!"

"Vanavond een happie gegeten bij Stoom....en dat was echt zeer goed. De hazelnoot parfait is echt een aanrader....dat was echt een smaak sensatie! Alles bij mekaar 5 sterren, maar voor ons een Michelin ster....het was super."

"We hebben werkelijk verrukkelijk gegeten in een prettige sfeer. Er was ook duidelijk veel aandacht besteed aan de opmaak van de borden, een lust voor het oog. De bediening was zeer attent en hulpvaardig. Stoom is een echte aanrader, voor ons is het absoluut voor herhaling vatbaar."

Theater
Restaurant Stoom is gelegen in hetzelfde pand als Theater de Kampanje en dus ook de ideale plaats om voorafgaand aan uw voorstelling iets te eten of te drinken. 

Reserveren

Uw reservering is pas definitief wanneer u een bevestiging van ons heeft ontvangen. 

Na 17.00 uur kunnen wij geen online reserveringen meer aannemen voor dezelfde avond. Bel ons even voor de mogelijkheden (T. 0223 674 666)

×
Uw browser wordt niet meer ondersteund Helaas ondersteunen wij Internet Explorer 8 of lager niet meer.
Onze websites maken gebruik van nieuwe technieken en wij kunnen u daarom geen goede website laten zien.
Klik hieronder om een nieuwe browser te downloaden. een moderne browser downloaden